Etikkhjørnet, en nyskapning i landsmøtesammenheng

På landsmøtet 2009 var det første gang NTFs medlemmer kunne stikke innom etikkhjørnet og legge frem synspunkter på de etiske reglene, diskutere etiske problemstillinger, komme med etiske refleksjoner eller kun ta en kopp kaffe sammen med de av medlemmene fra NFS råd for tannlegeetikk (Etisk råd) som bemannet hjørnet til en hver tid.

Hjørnet var plassert strategisk ved NTFs stand og de fleste måtte passere for å komme inn til forelesningssalene og utstillingen. NTFs Sissel Dahl hadde også markedsført oss i landsmøteheftet og vi sto omtalt i landsmøteprogrammet som alle deltakerne fikk.

Ideen om en etisk stand på landsmøtet er hentet fra svenskene som har hatt tilsvarende kafé i flere år.

Det var med spent forventning vi stilte opp. Var det noen som ville komme og besøke oss? Svaret var ja. Til tider var det riktig fullt på hjørnet av kolleger som ønsket å konsultere oss. Andre tider sto vi ensomme, men sett under ett, og med viten om at dette var første gang og at alle kanskje ikke hadde fått med seg tilbudet, må vi si at vi var veldig fornøyd.

Vi la også merke til at noen kretset litt rundt etikkhjørnet før de tok mot til seg og henvendte seg til oss. Det er veldig viktig å gjøre oppmerksom på at dette er et lavterskeltilbud, og at intet spørsmål er dumt eller at man skal føle at man utleverer seg selv eller kollegaer.

Det viste seg at enkelte problemstillinger gikk igjen.

Det ble også avdekket et klart behov for alternative rutiner internt for rapportering av kollegers overtramp av det etiske regelverket, da særlig når det gjelder (feil-)behandling av pasienter.

Et notat med oppsummering av sakene ble utformet etter at rådsmedlemmene meldte tilbake til rådets sekretær hvilke problemstillinger og refleksjoner de hadde snakket med kolleger om. Etisk råd har bestemt at generelle problemstillinger fra dette notatet kan brukes til å skrive innlegg og lage anbefalinger for løsninger av etiske spørsmål, som ledd i arbeidet for å synliggjøre Etisk råds arbeid. Ingen enkeltsaker vil bli omtalt, og våre medlemmer behøver ikke å engste seg for å bli gjenkjent.

Vi vil bruke Tidende, vi vil skrive under vignetten Snakk om etikk, og rådets medlemmer vil ta oppgaven på omgang.

Oppsummeringen av erfaringen med etikkhjørnet viser at dette er noe vi fortsatt vil satse på og videreutvikle. Medlemmene oppfordres til å komme med innspill til rådet med forslag til hvordan ting kan gjøres annerledes på etikkhjørnet. Kanskje vi ser deg på etikkhjørnet på årets landsmøte?

Ellers vil jeg som leder av NTFs råd for tannlegeetikk få uttrykke stor tilfredshet med at det nye hovedstyret har fulgt opp Romerike Tannlegeforenings oversendelsesforslag fra representantskapet og vil nedsette en arbeidsgruppe som skal gå igjennom de etiske reglene, deres innhold, formuleringer og sanksjonsformer, med det formål å legge frem et revidert regelverk på neste representantskap i november 2011. Dette blir et meget viktig arbeid i tiden fremover som vil kreve store ressurser både av enkeltmedlemmer og sekretariatet.

Rita TilleyWilberg 

Leder, NTFs råd for tannlegeetikk